Παιδικό Φεστιβάλ Πεύκης

Αναδημοσίευση άρθρου της Μαρίτας Κουρούπη από το 9ο φύλλο (Μάιος – Ιούνιος 2017) της δίμηνης εφημερίδας ΑΝΑΤΡΟΠΗ4

Μία ιστορία με μεγάλες προσδοκίες

Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μέσα από έναν μικρό Εξωραϊστικό Σύλλογο, της μικρής Κοινότητας Πεύκης, θα ξεπηδούσε ένα φιλόδοξο πολιτιστικό γεγονός όπως αυτό του Φεστιβάλ Παιδιού!

Και όμως αυτό έγινε! Το 1978 η τότε Κοινότητα Πεύκης ήταν μια πόλη με λίγους κατοίκους χωρίς παιδικό σταθμό, χωρίς πολιτιστικά δρώμενα, με ελάχιστους αθλητικούς χώρους, με περιφράξεις μέσα στα δάση. Η ίδρυση ενός Εξωραϊστικού συλλόγου που θα αντιμετώπιζε όλα αυτά τα προβλήματα ήταν ένα μεγάλο γεγονός και παρόλο που τα πρώτα μέλη του ήταν διαφορετικών προελεύσεων και ιδεολογιών κατάφεραν να συνεργαστούν με ζήλο και επιμονή κατορθώνοντας να συμπαρασύρουν και την τότε αντιδραστική και ευθυνόφοβη κοινότητα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Παιδικού Φεστιβάλ Πεύκης, όπως εμφανίζεται σε επιστολή, που υπογράφεται από τον Αλέκο Κουρούπη εισηγείται τα εξής:

«Κύριοι, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πεύκης, σε συνεργασία με τους Αεροπροσκόπους της περιοχής και την Ένωση Γυναικών Βορείων Προαστείων και κάτω από την τιμητική αιγίδα της Κοινότητας Πεύκης, φιλοδόξησαν να γίνουν οι πρόδρομοι για τη δημιουργία ενός εκπολιτιστικού θεσμού, που θα αφορά την ψυχαγωγική σωματική και πνευματική διαπαιδαγώγηση του παιδιού και που θέλουμε να πιστεύουμε πως η εναρκτήρια επιτυχία του φέτος στις 23, 24 και 25 Ιουνίου θα το καθιερώσει σαν μια ετήσια πολιτιστική εκδήλωση, σε μια αναπτυσσόμενη περιφερειακή περιοχή της Αττικής που κατοικείται από εργατικές και μεσαίες τάξεις όπου οι δυνατότητες πνευματικής και σωματικής ψυχαγωγίας των παιδιών είναι πολύ περιορισμένες…».

Παράλληλα, με άλλη επιστολή που απευθύνεται στον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Εμμανουήλ Τρυπιά και υπογράφεται από τον Παναγιώτη Ιωάννου ζητείται «… να μας χορηγήσετε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε για την διοργάνωση του Α’ Παιδικού Φεστιβάλ Πεύκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23,24 και 25 Ιουνίου 1978, το χώρο της Παιδικής Χαράς Βαρβαρέσου, με την παράκληση να φροντίσετε ταυτόχρονα για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφώτιση του χώρου…».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, νέα πρόσωπα έλαβαν ενεργό μέρος και βοήθησαν καταλυτικά στην διοργάνωση των Παιδικών Φεστιβάλ, όπως ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, αρχικά ως μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου και αργότερα ως Αντιδήμαρχος Πεύκης, η κα Ναυσικά Παπαδάκη, η κα Χρύσα Κυζιρίδου, ο κ. Μιχάλης Πιτσινής που κάλυπτε στην εφημερίδα το Φεστιβάλ και άλλοι πολλοί που ξεχάστηκαν μέχρι που το Φεστιβάλ Παιδιού πέρασε οριστικά στα χέρια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και άρχισαν οι «μικροπολιτικές επιλογές ανάλογα με το ποιος ήταν Δήμαρχος»!

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ αφιερωνόταν σε κάποιο γεγονός ή πρόβλημα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικά, αθλητικά και περιβαλλοντικά δρώμενα.

Έτσι, το 18ο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο «στο παιδί και το περιβάλλον» και ενημέρωνε τα παιδιά για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη με πολλαπλές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και συμμετοχή των «Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή», της «Αντικυνηγετικής πρωτοβουλίας», των «Φίλων της Ελληνικής αρκούδας», της «Οικολογικής Κίνησης Πεύκης» και πολλών άλλων.

Αντίστοιχα, με αφορμή τον πόλεμο στη Σερβία ο τίτλος του Φεστιβάλ ήταν «Η πόλη που ονειρεύομαι να ζώ» δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της Ειρήνης.

Με την έναρξη του 21ου αιώνα (22ο Φεστιβάλ Παιδιού) η τότε δημοτική σύμβουλος κ. Έλλη Μήτση προσπάθησε, χωρίς να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, για ευρύτερη συμμετοχή και από άλλους Δήμους.

Προοπτικές

Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ εξελίχτηκε σε μια μονότονη «σχολική γιορτή» χωρίς καμία ανανέωση.

Η δημοτική αρχή και το νομικό πρόσωπο ΠΕΑΠ (Περιβάλλον, Αθλητισμός, Πολιτισμός) –μέσα από  ανταγωνισμούς, διαμάχες αλλά και υπερβολική προβολή σε προσωπικό επίπεδο– δεν προσφέρουν την ποιότητα και τα κίνητρα που οφείλουν να δώσουν στα παιδιά, περιοριζόμενοι σε θεάματα που προάγουν την τρέχουσα υποκουλτούρα.

Ο καθορισμός της ημερομηνίας της διεξαγωγής του Φεστιβάλ μέσα στο Μάιο, μπορεί να βολεύει δασκάλους και παράγοντες του Δήμου, αφαιρεί όμως τη δυνατότητα συμμετοχής παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα οποία χάνουν μια σημαντική τοπική ευκαιρία να αναδείξουν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες.

Είναι απαραίτητο να αναβαθμίσουμε τον θεσμό που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια παρουσίας του στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικά, το Φεστιβάλ θα εξακολουθήσει να έχει τη μορφή σχολικής γιορτής, με τους γονείς και συγγενείς να χειροκροτούν τα δικά τους παιδιά και μετά να αποχωρούν χωρίς ενδιαφέρον και κίνητρο για ότι θα κάνουν τα παιδιά κάποιας άλλης τάξης.

 Πρέπει η δημοτική αρχή να δώσει νέα πνοή, νόημα και ουσία στο Φεστιβάλ του Παιδιού, να συζητήσει με τους πνευματικούς ανθρώπους που υπάρχουν στο Δήμο μας και να δημιουργήσει μια πάγια οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει την διοργάνωση των εκδηλώσεων μακριά από παραταξιακές, κομματικές, πελατειακές και εγωκεντρικές σκοπιμότητες.

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία, ΠΕΑΠ (Περιβάλλον Αθλητισμός Πολιτισμός), Πολιτισμός and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s