Είμαστε κάθε λέξη αυτής της κοροϊδίας

Αναδημοσίευση άρθρου του Φάνη Στρατουδάκη, από την δίμηνη εφημερίδα ΑΝΑΤΡΟΠΗ (φύλλο 9, Μάιος – Ιούνιος 2017)

2

Ο Δήμος μας συγκάλεσε την Επιτροπή Διαβούλευσης για την Πέμπτη 27/4/2017, ώστε αυτή να γνωμοδοτήσει για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του για το έτος 2017. Λόγω μη προσέλευσης της πλειονότητας των μελών της αναβλήθηκε για την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 28/3/2017, όπως ο νόμος ορίζει, οπότε λογίζεται ότι υπάρχει απαρτία όσοι κι αν προσέλθουν.

Είχα αρχίσει να διαβάζω το 93 σελίδων (από Νοέμβριο 2016) Πρόγραμμα Δράσης για να εκπροσωπήσω την παράταξη της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης στην επιτροπή αυτή του Δήμου και να γνωμοδοτήσω επ’ αυτού, όταν συνειδητοποίησα, με την παραίνεση των ψυχραιμότερων είναι αλήθεια, ότι αυτό είχε εγκριθεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/2/2017 με το υπ’ αριθμό 3/2017 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου!

Τότε γιατί καλούμασταν δύο (2) μήνες μετά να γνωμοδοτήσουμε και τι νόημα θα είχε ένας, ή και πολλοί, αρνητικοί γνωμοδοτικοί ψήφοι;

«Είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος» μονολόγησα κι άνοιξα το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), που στο άρθρο 76, παράγραφο 3, ορίζει το προφανές ότι η επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει ΠΡΙΝ από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης. Αντί όμως η πρόσκληση να συνοδεύεται από εισήγηση επί των προς συζήτηση θεμάτων, όπως ορίζεται, εμάς μας κοινοποιήθηκε το προ διμήνου εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο (και την οικονομική επιτροπή) σχέδιο δράσης, το οποίο ουδόλως δύναται πλέον να αλλάξει, επομένως περισσεύει και κάθε γνωμοδοτική μας ψήφος.

Προσεκτικότερη μελέτη δείχνει ότι το άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ 89/2011 που τροποποιεί το άρθρο 2 του ΠΔ 185/2007 περιπλέκει τα πράγματα, ορίζοντας ότι:

«Οι υπηρεσίες του δήμου και των νομικών προσώπων του, αφού λάβουν υπόψη τους το εγκεκριμένο κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη της διαδικασίας κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος, προτείνουν, με γραπτή εισήγησή τους, κατ’ αντιστοιχία προς τους άξονες και τα μέτρα του στρατηγικού σχεδίου, τους στόχους της κάθε υπηρεσίας για την επόμενη περίοδο και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, ιεραρχημένες κατά σειρά προτεραιότητας…»

Όμως, και πάλι δεν μας κοινοποιήθηκε κάποια εισήγηση ενός εγκεκριμένου σχεδίου που να τελεί σε σχέση γενικού προς το ειδικό για το οποίο μας ζητούσαν να γνωμοδοτήσουμε, ώστε να έχει η γνώμη μας κάποιο νόημα στο μέλλον.

Δηλαδή δεν υπάρχει κενό νόμου, αλλά κενό κοινής λογικής στο νόμο και στην εφαρμογή του από τη δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή προκειμένου να πληρώσει το γράμμα του νόμου, αδιαφορώντας για το πνεύμα του, καλεί για διαβούλευση μια επιτροπή για να εκφράσει την γνώμη της, για κάτι που ήδη έχει ψηφίσει και δεν αλλάζει, και συνεπώς η όποια γνώμη της επιτροπής θα πάει απευθείας στον κάλαθο των αχρήστων. Γι’ αυτό και επιλέγεται ο δρόμος της τεχνητής απαρτίας της επαναληπτικής σύγκλησης την επομένη, με μόνο νόημα να ανταλλάξουμε ευχές λόγω Πάσχα.

Δεν ξέρω τελικά αν «είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος», αλλά σίγουρα είμαστε κάθε λέξη αυτής της κοροϊδίας, που ζούμε καθημερινά.

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Άρθρα, Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s