Καλογερικές «μπίζνες» στο Κάβο Σίδερο

Αναδημοσίευση άρθρου του Άρι Λιάκουρα, από την δίμηνη εφημερίδα ΑΝΑΤΡΟΠΗ, φύλλο 9, Μάιος – Ιούνιος 2017

8

Μια οικολογική και αρχαιολογική καταστροφή με τις «ευλογίες» του ΣτΕ

Το 1992 με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» με ιδιοκτήτες τη «Μονή Τοπλού» και τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, οι οποίες με τη σειρά τους το «προίκισαν» με 26.000 στρέμματα παράκτιας έκτασης στην περιοχή Κάβο Σίδερο.

Το 1998 το εν λόγω ίδρυμα υπογράφει σύμβαση και παραχωρεί το σύνολο της περιοχής στη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward Ltd –σήμερα ονομάζεται Minoan Group Plc– η οποία και αναλαμβάνει την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Στην επίμαχη έκταση όμως, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου, ενώ στο σύνολο σχεδόν, αποτελεί προστατευόμενη ζώνη του διεθνούς δικτύου Natura 2000, που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί, ότι ένα γήπεδο γκόλφ με 18 τρύπες, όπως αυτά που θα κατασκευασθούν, (σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται επισήμως άνυδρη) χρειάζεται ετησίως τόσο νερό, όσο και μια πόλη 12.000 κατοίκων.

Η Minoan Group Plc στην διαφημιστική ιστοσελίδα της «συστήνει» την περιοχή σαν μια: «Καταπληκτική τοποθεσία της Μεσόγειου που εκτείνεται στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης, στην περιοχή της «Ιτάνου» και περιλαμβάνει 28 χιλιόμετρα ακτογραμμής, πολλές απομονωμένες παραλίες και κολπίσκους, τα δε ξενοδοχεία που θα κατασκευασθούν θα προσφέρουν υπηρεσίες 5 και 6 αστέρων», απευθυνόμενη βεβαίως σε αντίστοιχους πελάτες.

Από το 1998 που το τοπικό ιερατείο ξεκίνησε να κάνει τη μεγάλη μπίζνα μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2017, όπου η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές 17 περιβαλλοντικών φορέων και 123 κατοίκων της περιοχής, που αντιτίθενται στο έργο για όλους τους παραπάνω –και όχι μόνο– λόγους, η υπόθεση πήγε και ήρθε σε πολλές αίθουσες δικαστηρίων, καταλήγοντας εδώ που κατέληξε.

Αξιώματα και απόψεις του τύπου: «Οι δικαστικές αποφάσεις δεν κρίνονται», «η Δικαιοσύνη είναι τυφλή» ή «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν θυμηδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν έντιμοι και δίκαιοι δικαστές που κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι βάζουν στην «καλύβα τους φωτιά», όπως λέει ο λαός, υπερασπιζόμενοι αρχές και καθήκον. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι, οι επίορκοι, οι ανεπαρκείς και οι δειλοί δικαστές, γιατί από το ίδιο κοινωνικό μείγμα με όλους εμάς τους υπόλοιπους προέρχονται κι αυτοί, άρα…

Στην υπόθεση «Κάβο Σίδερο» είναι ολοφάνερο(*) ποιος είχε δίκιο και ποιος τελικά δικαιώθηκε.

Με διαφορά λίγων ημερών  –21/3/2017– ένα άλλο δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους της υπόθεσης Βατοπεδίου. Σύμπτωση; Μπα δε νομίζω.

Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι το παγκόσμιο ιερατείο –και το ελληνικό βεβαίως–έχει τη δύναμη να επιβάλει τις απόψεις του και να υπερασπίζει τα συμφέροντά του, χειραγωγώντας και τις τρεις κρατικές εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων εξηγούμαι:

Σέβομαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ το δικαίωμα οποιουδήποτε να πιστεύει σε όποιον Θεό νομίζει. Κατανοώ επίσης το κουράγιο και την ελπίδα που εισπράττουν πολλοί άνθρωποι από το «Θείον» που πιστεύουν.

Δεν εκτιμώ όμως καθόλου, την πλειονότητα των απανταχού ρασοφόρων και είμαι βέβαιος, ότι αν υπάρχει «το Θείον» οι αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποί του όταν έρθει η ώρα να το συναντήσουν, θα τους περιμένει με τις πόρτες της κόλασης ορθάνοικτες…

                                                                                  

__________________________________________________

(*) Εκτός των 17 οργανώσεων και των 123 κατοίκων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και το ΣτΕ, για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, οι κάτωθι επιφανείς αρχαιολόγοι και ιστορικοί καταθέτουν δημόσια την κριτική τους:

  • Peter Warren, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, επίτιμος καθηγητής στο Μπρίστολ. Ο γνωστότερος μελετητής της κρητικής προϊστορίας: «Το έργο αυτό θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ένα περιβάλλον που παραμένει ανέγγιχτο από την ελληνική αρχαιότητα και με μεγάλη σημασία ως προς τον βοτανικό του πλούτο. Η επένδυση δεν στέκει ούτε με οικονομικούς όρους».
  • David Blackman, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρώην διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, με έρευνα στην Κρήτη: «Είναι μια περιοχή μεγάλης πολιτιστικής σημασίας που πρέπει να προστατευτεί από την απειλή της τυφλής εμπορικής ανάπτυξης».
  • Oliver Taplin, καθηγητής κλασικών σπουδών στην Οξφόρδη: «Σας παρακαλώ, μην πουλήσετε τον φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο σας για επιπόλαια πλούτη, και μάλιστα για γκολφ».
  • Christina Haywood, διευθύντρια του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών στην Αθήνα: «Ο πλανήτης και οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Πρόκειται για μια ανόητη επενδυτική πρόταση. Τόσο κακή τοποθέτηση στο τοπίο, το κλίμα και την οικολογία της Κρήτης. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
  • Graham Shipley, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ: «Αυτό το σκανδαλώδες σχέδιο αποτράπηκε με επιτυχία στο παρελθόν και μπορεί και πάλι να αποτραπεί!»
  • Bernard Lane, διευθυντής του Journal of Sustainable Tourism, μιας από τις πέντε κορυφαίες ερευνητικές εκδόσεις για τον τουρισμό: «Η συγκεκριμένη επένδυση προκαλεί σημαντικές απειλές. Χρειάζεται μια πιο βιώσιμη προσέγγιση».
  • Nicoletta Momigliano, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Παλαίκαστρο Σητείας: «Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το τοπίο».
  • Peter Day, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ειδικός στην αρχαιολογία της Κρήτης: «Ολόκληρη η περιοχή σηματοδοτείται από την τεράστια πολιτιστική και περιβαλλοντική της σημασία. Η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη, ενώ το οικονομικό όφελος από ένα ξενόφερτο θέρετρο είναι αμφίβολο. Η μη αναστρέψιμη καταστροφή που θα επέλθει σε αυτή την άνυδρη περιοχή θα είναι μια τραγωδία».
  • Alan Johnston, καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μελετητής της αρχαιολογίας της Κρήτης: «Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Η κατασκευή γηπέδου γκολφ είναι μια γελοία ιδέα».
  • James Whitley, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με ανασκαφές στην Πραισό Σητείας, πρώην διευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής: «Γνωρίζω καλά την περιοχή. Ο πλανήτης έχει αρκετά γήπεδα γκολφ. Η ιδέα να φτιάξεις γήπεδο γκολφ (που απαιτεί τόνους νερού) σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Κρήτης συνιστά περιβαλλοντικό παραλογισμό. Η περιοχή πρέπει να προστατευτεί για τη μοναδική της περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία και όχι να καταστραφεί προς όφελος κανενός άλλου παρά μόνο των επενδυτών».
Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Άρθρα, Δημόσια Περιουσία, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s