Ο Τζιτζίκος και… τα τζιτζίκια

Αναδημοσίευση (ΑΝΑΤΡΟΠΗ, φ.10, Ιούλιος – Αύγουστος 2017) άρθρου της Μαρίτας Κουρούπη

20100410 Κτίσμα Τζιτζίκου 2

Περπατώντας στο δάσος Κάσδαγλη, ανάμεσα δυστυχώς σε λογής αυθαίρετα, δεν μπορείς να μη σταματήσεις σε μια περίεργη κατασκευή χωρίς παράθυρα κάτι που θυμίζει περισσότερο περιστερώνα παρά σπίτι ή αποθήκη.

Πρόκειται για το περίφημο τσιμεντοκατασκεύασμα του καταπατητή του δάσους Παναγιώτη Τζιτζίκου, ο οποίος συνελήφθη το Μάρτιο του 1997 να κατασκευάζει αυτό το κτίσμα σε δασική εκτός σχεδίου περιοχή, και που μετά από σχετική αυτοψία από το δασαρχείο κρίθηκε κατεδαφιστέο με παράλληλη απόφαση αναδάσωσης, ενώ στον Τζιτζίκο επιβλήθηκε πρόστιμο.

Ο καταπατητής προσέφυγε το 2000 στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της αναδάσωσης και το ΣτΕ απέρριψε το αίτημά του.

20111011 Κτίσμα Τζιτζίκου

 

Αρχικά ο Δήμος είχε ενδιαφερθεί και είχε διορίσει δικηγόρο τον Π. Κωνσταντίνου για να παραστεί στη δίκη ενώ παρέμβαση υπέρ του Δήμου είχε κάνει και η Οικολογική Κίνηση. Πέρασαν τα χρόνια και το 2007 ενώ είχε μαθευτεί ότι ο καταπατητής επρόκειτο να καταφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της κατεδάφισης η τότε Δημοτική Αρχή, έπαψε να ενδιαφέρεται με το σκεπτικό «αφού είναι του δημοσίου ας τα βγάλουν πέρα εκείνοι» και έτσι, με την απουσία του Δήμου, κατάφερε να ακυρώσει την απόφαση κατεδάφισης την οποία είχε υπογράψει ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Χ. Μανιάτης.

Είναι τραγικό και προκλητικό να ακυρώνονται αποφάσεις του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας που έχουν βγει μετά από αυτοψίες από αδιαφορία καρεκλοκένταυρων ψηφοθήρων. Είναι φανερό πια σε όλους ότι το ρουσφέτι πάει σύννεφο και εξακολουθεί να βασιλεύει.

Πριν ένα περίπου μήνα, μετά από παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Ανατροπής και του αντιδημάρχου Ε. Παπανικολάου, επισκέφτηκε για αυτοψία στο δάσος Κάσδαγλη η προϊσταμένη του Δασαρχείου μαζί με τη δασοφύλακα της περιοχής μας επαναφέροντας στο προσκήνιο νέα εντολή κατεδάφισης του παράνομου κτίσματος του Τζιτζίκου και δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την κατεδάφιση.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα δούμε επιτέλους να εφαρμόζονται σωστά κάποιες αποφάσεις.

ΚΑΣΔΑΓΛΗ 14-06-17 Τζιτζίκος

Για την ιστορία, το 2002 το Δασαρχείο Πεντέλης εξέδωσε την 5324 πράξη χαρακτηρισμού του δάσους Κάσδαγλη έκτασης 113,5 στρεμμάτων. Όλοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του δάσους προσέφυγαν στην πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων για να ακυρώσουν αυτήν την πράξη χαρακτηρισμού. Το 2010 ήλθε κλιμάκιο του δασαρχείου και της αρμόδιας Επιτροπής προκειμένου να εξετάσουν τα επίμαχα οικόπεδα παρουσία των φερόμενων ιδιοκτητών.

Διαβάζοντας τα συμβόλαια που παρουσίασαν είναι να απορεί κανείς για το θράσος των συμβολαιογράφων που τα περιγράφουν σαν αγροτεμάχια με οπωροφόρα δέντρα, στάβλους και πατητήρια, όταν υπάρχει επίσημο έγγραφο του πραγματογνώμονα μηχανικού Στ. Μπέτση που, μετά από φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών των ετών 1938, 1953 και 1960, χαρακτηρίζει την περιοχή ως δασική έκταση χωρίς την ύπαρξη αγροτικής καλλιέργειας.

Από τότε και ενώ το αυθαίρετο του Τζιτζίκου εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του φυτρώνουν σαν μανιτάρια νέα παραπήγματα, νέες περιφράξεις, νέες στέγες «αναμένοντας» κάποια τμήματα να ενταχθούν στο σχέδιο με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής.

Δεν μένει παρά να μας αποδείξει η δημοτική αρχή ότι πράγματι αγωνίζεται για τη σωτηρία των δασών του δήμου μας ενεργοποιώντας αφενός μεν την διαπαραταξιακή Επιτροπή Δασών, αφετέρου δε, τους κατοίκους σε μια μαζική παρουσία προς όλες τις αρμόδιες αρχές ακυρώνοντας κάθε σχετική αρνητική υποψία.

20100410 Κτίσμα Τζιτζίκου

 

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Άρθρα, Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, Δημόσια Περιουσία, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία, Νομοθεσία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s