Στην εποχή των 8μηνων

Αναδημοσίευση (ΑΝΑΤΡΟΠΗ, φ.10, Ιούλιος – Αύγουστος 2017) άρθρου του Γιώργου Παπαναστασίου

7

Οριστικά πλέον μετά από 7 χρόνια μνημόνια περάσαμε σε μια άλλη εποχή σε ότι αφορά την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις… Περάσαμε στην εποχή που ένα μόνο είναι το ερώτημα ή το επίδικο επειδή εμπλέκονται και τα δικαστήρια: Είναι η εργασία δικαίωμα ή όχι;

Φτάνοντας βέβαια σε αυτό το σημείο θα είναι αστείο να μιλάμε για εργασιακά δικαιώματα, τα οποία έπαψαν να υφίστανται, και που φρόντισαν γι’ αυτό όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τελευταία και καλύτερη την κυβέρνηση των Συριζανελλ… του Σύριζα περισσότερο, που πάνω του στήριξε ο κόσμος της δουλειάς τις ελπίδες ότι οι αγώνες δεκαετιών δεν θα πάνε στα σκουπίδια.

Αναφέρω… τα σκουπίδια, γιατί η τελευταία απεργία των συμβασιούχων των ΟΤΑ απέδειξε πως η δουλειά ΟΧΙ μόνο δεν είναι δικαίωμα πλέον, αλλά και ότι η μαγική λέξη που πάνω εκεί παίζεται ένα αισχρό παιχνίδι είναι η λέξη «συμβασιούχος».

Συμβασιούχος ή ενοικιαζόμενος ή επινοικιαζόμενος, είναι ο άνθρωπος που δεν ξέρει ποιος είναι ο εργοδότης, ποιος του δίνει τα «πάντα καθυστερημένα» σκάρτα 500 € το μήνα.

Είναι ο άνθρωπος που του έχουν υποσχεθεί δουλειά αυτοί που έχουν υπογράψει μνημονιακές δεσμεύσεις ότι ΔΕΝ θα γίνουν προσλήψεις.

Ο άνθρωπος που πάει για δουλειά στους ΟΤΑ και γίνεται μπαλάκι, όπου υπάρχουν ελλείψεις, και μετά από μήνες η προσωρινή πρόσληψή του κηρύσσεται παράνομη, με κίνδυνο να επιστρέψει πίσω και τους μισθούς, που ούτως ή άλλως δούλεψε.

Ο άνθρωπος, που το κράτος με το μπες-βγες στον ΟΑΕΔ του κλέβει τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα του ανέργου και τον χρησιμοποιεί για να μειώσει πλασματικά τους δείκτες ανεργίας.

Ο άνθρωπος που για να απασχοληθεί (όχι να δουλέψει) κινεί άθελά του την μηχανή ώστε να αρχίσει το φαγοπότι με τα επιμορφωτικά κέντρα και τις επιδοτήσεις ιδιωτών εργοδοτών που προσλαμβάνουν κόσμο με δικαιώματα κωπηλάτη γαλέρας.

Ο άνθρωπος που μέσα σε αυτό το πλήθος των συμβασιούχων γίνεται ένας χυλός, έχει μόνο ένα κέρδος: Γίνεται… πολλοί. Δεν είναι ένας. Άρα έχει δύναμη!

Άρα από χυλός μπορεί να γίνει μπετόν!

Οι συμβασιούχοι του δημοσίου και των διάφορων οργανισμών, όπως και οι ημιαπασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είναι πλέον στην ίδια αφετηρία. Αυτό τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα δυναμικών κινητοποιήσεων, μακριά από πατροναρίσματα πουλημένων ομοσπονδιών, όπως του κορυφαίου σιχάματος των τελευταίων ετών, της πουλημένης ΓΣΕΕ.

Το εργατικό δυναμικό πλέον της χώρας είναι οι συμβασιούχοι του δημοσίου και οι ημιαπασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους δήθεν «αυτό»-απασχολούμενους με μπλοκάκια.

Είναι η αρχή και ας μην αφήσουν να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία αποδεχόμενοι ως τελειωμένη πλέον αυτή την κατάσταση. Το 500ρικο για 8 μήνες δεν σώνει την κατάσταση.

Αγώνες διαρκείας μέχρι να καταρρεύσουν οι μνημονιακές υποτελείς πολιτικές των νενέκων.

ΟΧΙ μόνο μαζί δεν τα φάγαμε, αλλά στην μνημονιακή 7ετία άλλοι εξακολουθούν να «τρώνε».

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Άρθρα, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s