Δάσος Μορέλα και κληρονόμοι οικογένειας Βούλγαρη

ΜΟΡΕΛΑ 14-06-17 (9)

Αναδημοσίευση (ΑΝΑΤΡΟΠΗ, φ.10, Ιούλιος – Αύγουστος 2017) άρθρου της Μαρίτας Κουρούπη

ΜΟΡΕΛΑ 14-06-17 (8)

Τον περασμένο μήνα έγινε αυτοψία στο δάσος Μορέλα από τους πραγματογνώμονες που διόρισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από αίτηση των Νικολάου και Ιωάννου Βούλγαρη, κατοίκων Νέας Υόρκης, οι οποίοι από χρόνια διεκδικούν 20 στρέμματα εντός της δωρεάς Μορέλα (που αρχικά είχε γίνει προς το Δήμο Αμαρουσίου με το δωρητήριο συμβόλαιο αρ. 4282/1944).

ΜΟΡΕΛΑ 14-06-17 (7)

 

Το Νοέμβριο του 1944 ο Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε σε αγωγή κατά των αδελφών Βούλγαρη, τότε κατοίκων Αργεντινής,  ενώπιον του Πρωτοδικείου ζητώντας να αναγνωριστεί η κυριότητά του στο επίδικο κτήμα σύμφωνα με τον όρο της δωρεάς και το 1948 εκδόθηκε προδικαστική απόφαση με τον όρο να αποδειχθούν όσα λέγονται και από τις δύο πλευρές.

Αργότερα το επίδικο περιήλθε κατά κυριότητα στην τότε κοινότητα Μαγκουφάνας (31/10/1950), που μετονομάστηκε σε Πεύκη και έγινε Δήμος στις 13/8/1982.

ΜΟΡΕΛΑ 14-06-17 (10)Το 1976 ο Θεόδωρος Βούλγαρης απευθύνει αίτηση προς την Κοινότητα Πεύκης ζητώντας να πάρει απόφαση ώστε να διαγραφεί η αγωγή του 1944 από τα βιβλία των διεκδικήσεων του δήμου Αθήνας. Ο τότε Κοινοτάρχης Εμ. Τρυπιάς ζητάει να προσκομισθούν οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι και φέρνει θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο κοινοτικό συμβούλιο την από 25/4/1977 νέα αίτηση του Βούλγαρη κατά της Κοινότητας, η συζήτηση της οποίας θα γινόταν στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 23/5/1977.

Το κοινοτικό συμβούλιο θεωρεί το θέμα κατεπείγον, διορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο τον Νικ. Μανιάτη προς απόκρουση της αίτησης του Βούλγαρη, το δε Πρωτοδικείο απορρίπτει την αίτηση του Βούλγαρη (αριθ. 6450/1977).

Η Οικολογική Κίνηση Πεύκης, με έρευνά της, φέρνει στο φως ότι ο Βούλγαρης αγνοεί την πρώτη απορριπτική απόφαση και υποβάλλει εκ νέου το αίτημά του ζητώντας από την Κοινότητα να συναινέσει στη διαγραφή της αγωγής, που όπως αποδεικνύεται αργότερα και συγκεκριμένα στις προτάσεις που είχε υποβάλλει ο Δήμος Πεύκης προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά του Θεοδ. Βούλγαρη το 1990 με δικηγόρο το Νίκο Σεφεριάδη, αναφέρονται κατά γράμμα τα παρακάτω «… και αφού ο πληρεξούσιος του Δήμου δικηγόρος συνομολογεί την ιστορική βάση της αγωγής χωρίς να υπάρχει περί αυτού πληρεξουσιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά ούτε και η αντίστοιχη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαγραφή, επετεύχθη η διαγραφή της αγωγής του Δήμου Αμαρουσίου με τη 9598/1977 απόφαση του Μονομελούς, για την οποία δεν ασκήθηκε και έφεση…»

ΜΟΡΕΛΑ 14-06-17 (1)

Το 1979 η Κοινότητα Πεύκης χρέωσε τον Βούλγαρη με το ποσό των 56.000 δραχμών για ρείθρα που τοποθέτησε κατά την κατασκευή της οδού Σωκράτους. Το ποσό πληρώθηκε αμέσως από τον Βούλγαρη αλλά αργότερα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (1983) πάρθηκε απόφαση να του επιστραφούν τα χρήματα προσπαθώντας να διορθώσουν την άστοχη και επιπόλαια προηγούμενη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η απόφαση του δήμου να περιφράξει τη δωρεά Μορέλα σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του συμβολαίου και ο Βούλγαρης έκανε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και κέρδισε, χωρίς όμως να τολμήσει να κατεβάσει το συρματόπλεγμα.

Το Δεκέμβριο του 1984 ο Βούλγαρης, κάτοικος Ν. Υόρκης πλέον, εκπροσωπούμενος νόμιμα από την αδελφή του καταθέτει αίτηση προς το Δήμο όπου διατίθεται να παραχωρήσει 10 από τα 25 στρέμματα της φερόμενης ιδιοκτησίας του υπό τον όρο ότι για τα 10 στρ. των υπολοίπων 15 να μεταφερθεί ο συντελεστής σε 4½ στρ. που βρίσκονται χωριστά και σε απόσταση από τα 25. Αίτημα, που δεν έγινε δεκτό… τουλάχιστον απ’ ότι γνωρίζουμε.

Έκτοτε ο δήμος έκανε και άλλες αγωγές το 1990 και το 1991, που επαναφέρθηκαν προς συζήτηση το 2012 και το 2013 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και εκδόθηκε η υπ. αριθ 3178/2014 προδικαστική απόφαση με την οποία το δικαστήριο διέταξε τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης.

Πρόβλημα παραμένει ο χειρισμός της υπόθεσης, όλα αυτά τα χρόνια, από διαφορετικούς δικηγόρους του δήμου, με προφανή συνέπεια τόσο την σπατάλη χρόνου των εμπλεκομένων νέων δικηγόρων όσο και την πιθανή ελλιπή νομική στήριξη του δήμου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας ότι το επίδικο είναι δασική έκταση που δεν οικοδομείται, δεν έχει συντελεστή, και βέβαια ο δήμος δεν χρωστάει σε κανέναν καμία αποζημίωση.

 

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Άρθρα, Δημόσια Περιουσία, Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Φωτογραφικό υλικό and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s