Πως οι ΔΩΡΕΑΝ(;) πλαστικές σακούλες γίνονται ένας ακόμα φόρος…

05 Πλαστικές σακούλεςΑναδημοσίευση από το 11ο φύλλο της περιοδικής έκδοσης ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Οκτώβριος 2017) άρθρου του Αριστείδη Λιάκουρα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812Β/2017) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) η οποία προβλέπει τα ακόλουθα: Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν (sic) στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο:

«Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Υπό μορφή λοιπόν περιβαλλοντικού τέλους από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι καταναλωτές θα πληρώνουν 3 λεπτά για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς προϊόντων στα καταστήματα σούπερ-μάρκετ κ.λπ. εμπορικά, ενώ ένα χρόνο αργότερα δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2019 αυτό το περιβαλλοντικό τέλος θα ανέβει στα 7 λεπτά!

Και βέβαια το σκεπτικό του μέτρου είναι θετικό για κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο, γιατί έχουμε πνιγεί στο πλαστικό και ιδιαίτερα στις σακούλες. Φυσάει αέρας; οι σακούλες το παίζουν αερόστατα. Πλημμυρίζουν τα φρεάτια στους δρόμους; να πάλι οι σακούλες φράζουν πεισματικά τους σωλήνες. Κολυμπάς στη θάλασσα; να μια σακούλα δίπλα σου που θέλει να τυλιχτεί τρυφερά στο χέρι σου κ.λπ. κ.λπ.

Το μέτρο φαίνεται θετικό σε πρώτη ανάγνωση, αλλά μας δημιουργούνται δύο τουλάχιστον απορίες, που ζητάνε απάντηση.

Ποτέ οι σακούλες ΔΕΝ ήταν δωρεάν, γιατί ο έμπορος έχει υπολογίσει το κόστος τους και το έχει προσθέσει στις τιμές των προϊόντων, όπως κάνει με το ρεύμα, τους μισθούς, το ενοίκιο, την εφορία κ.ο.κ. Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι:

Ο καταναλωτής θα «δει» κάποια έκπτωση στα προϊόντα, μιας και θα πληρώσει ο ίδιος 12 ευρώ το 2018 και 28 ευρώ από το 2019 και μετά, γιατί τόση είναι η επιβάρυνση για 400 σακούλες/κάτοικο Ελλάδας ετησίως.

Ο αριθμός 400 είναι προϊόν έρευνας του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου «ΙΕΛΚΑ» που ασχολείται με θέματα λιανικού εμπορίου και υποστηρίχθηκε από τις τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης. Η κυβέρνηση με τη σειρά της όρισε (για πάρτη της) την τιμή χρέωσης ανά σακούλα σε 0,03 ευρώ για το 2018 και 0,07 ευρώ από το 2019. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται αποτελούν, γενικώς και αορίστως, «περιβαλλοντικό τέλος» και θα είναι έσοδο του Δημοσίου και ΜΟΝΟ του Δημοσίου!!!

Πολλαπλασιάζοντας λοιπόν, τις 400 σακούλες με τα 11.000.000 κατοίκων της Ελλάδας, προκύπτει ο αριθμός 4,4 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο. Πολλές οι σακούλες, πολλά και τα χρήματα.

Αν κάνουμε τη λογική σκέψη ότι ο καταναλωτής θα μειώσει κατά 50% τον αριθμό σακουλιών, επειδή θα τις πληρώνει φανερά και δεν θα του αρέσει, θα περιοριστεί σε 200 μόνο σακούλες το χρόνο, τότε επί 11.000.000 καταναλωτές = 2.2 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο.

Αλλά και πάλι ας πούμε ότι δεν θα χρησιμοποιεί ούτε 200 σακούλες ετησίως, αλλά μόνο 150, κάνοντας –το γνωστό πια– πολλαπλασιασμό των 11.000.000 καταναλωτών επί 150 σακούλες, εμφανίζεται μπροστά μας η μαγική εικόνα, που αποκαλύπτει ΟΤΙ: Το Δημόσιο θα εισπράξει το 2018 (με τιμή σακούλας 0,03 ευρώ) το ποσό των 49.500.000 ευρώ, ενώ από το 2019 (με τιμή σακούλας 0,07 ευρώ) θα εισπράττει 115.500.000 ευρώ ετησίως.

Προσωπικά υποκλίνομαι σ’ αυτό το αριστοτεχνικό φορομπηχτικό τρυκ, της φιλολαϊκής και προοδευτικής κυβέρνησής μας…

Υ.Γ. Το πραγματικό κόστος της λεπτής πλαστικής σακούλας δεν υπερβαίνει τα 0,0035 ευρώ το τεμάχιο.

Βάσει των στοιχείων του «ΙΕΛΚΑ» οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συνολικά καταναλώνουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως, που σημαίνει ότι λογικά θα πρέπει να αφαιρέσουν «γύρω» στα 10.000.000 ευρώ (όλοι μαζί) από την επιβάρυνση των εμπορευμάτων. Θα το κάνουν; Είμαι σίγουρος πως όχι. Αλλά και πάλι μπροστά στο επερχόμενο χαράτσι του κράτους, οι «σουπερμαρκετάδες» μου φαντάζουν αθώοι…!

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Εφημερίδα "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", Κοινωνία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε