Η τοπική αυτοδιοίκηση ασφυκτιά ολοένα και περισσότερο…

20161106-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1%ce%bd_5Τοποθέτηση Μανόλη Πάγκαλου, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης της 8ης Δεκεμβρίου 2017, με θέμα την «Έγκριση και ψήφιση του προϋπολογισμού 2018 του Δήμου»

Στην παρούσα θητεία του δημοτικού μας συμβουλίου έρχεται για τέταρτη χρονιά συζήτηση με θέμα τη σύνταξη προϋπολογισμού του δήμου.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συζητήσεων των προηγούμενων ετών θα δούμε ότι όσα αρνητικά έχουν καταγραφεί για το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί, τόσο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την εφαρμογή των μνημονίων, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται αλλά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση επέλεξαν να μεταφέρουν το επαχθές βάρος στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας, πολλές φορές κοροϊδεύοντας ασύστολα τον πολίτη, όπως παλαιότερα η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά και πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλέξη Τσίπρα.

Αν επικεντρωθούμε στα οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι «ηγεμόνες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργαζόμενοι με τις πρόθυμες κυβερνήσεις των πολιτικών της «κωλοτούμπας», θα διαπιστώσουμε ότι:

Η τοπική αυτοδιοίκηση ουδέποτε έλαβε τα προβλεπόμενα ποσά του ν.3852/2010 (Καλλικράτης) –δηλαδή 21,3% του φόρου εισοδήματος και 12% του ΦΠΑ– με αποτέλεσμα μέσα σε 7 χρόνια να έχουν υπεξαιρεθεί 13 δις €, ποσό που τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει, αφού βάσει της τελευταίας συμφωνίας που υπέγραψαν με ιδιαίτερη «πικρία και βαριά καρδιά» οι δήθεν «αριστεροί» πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ότι οι επιχορηγήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση θα οριοθετηθούν στα 3,4 δις € αντί τα αναμενόμενα 5,2 δις.

Το 2017 δεν αποδόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση 214 εκ. € από τα κονδύλια των παρακρατηθέντων και η «συνεπής» στις δεσμεύσεις της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται κάθε συζήτηση για απόδοση των παρακρατηθέντων – υπεξαιρεθέντων «νέας σοδειάς».

Παράλληλα η «φιλολαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης περικόπτει περίπου 300 εκ. € από την τοπική αυτοδιοίκηση για να φθάσει στον στόχο του πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2018.

Να θυμηθούμε επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια η φορομπηχτική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, που συνεχώς αυξάνει τα φορολογικά έσοδα του κράτους, όχι μόνο δεν απέδωσε το αναλογούν μερίδιο των αυξήσεων των εσόδων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά χρόνο με το χρόνο το μειώνει.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανέρχονται στα 350 εκ. € σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, ποσό που εγείρει επιπλέον αγωνίες στην περίπτωση που θα διακοπεί το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως επιδιώκεται από τους δανειστές.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ως βασική στόχευση του υφιστάμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής λειτουργίας του κράτους την διολίσθηση από πλευράς των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαδικασία επιβολής τοπικών φόρων και κάθε λογής ειδικών τελών ανταποδοτικών των υπηρεσιών της, γεγονός που στον δήμο μας ξεκίνησε με το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση χρονικά πολύ νωρίτερα και με «ιδιαίτερα θετική λαϊκή συμμετοχή» όπως διατείνονται εντελώς ανώριμα και απογοητευτικά πολλοί τοπικοί παράγοντες και αιρετοί.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας που ασφυκτιά από την έλλειψη εσόδων, με αποτέλεσμα να γίνεται μικροπολιτικό έρμαιο στα κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται τις κάνουλες των χρημάτων.

Στα χρόνια της θητείας μας πόσες φορές δεν αισθάνθηκε η διοίκηση του δήμου ότι πρέπει να είμαστε οι «ήσυχοι» μαθητές για να μας δώσει το δωράκι του ο μη εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης της περιοχής μας;

Παράλληλα, πόσες φορές η ίδια διοίκηση σήκωσε ανάστημα και διεκδίκησε με σθένος και παρρησία τα οφειλόμενα από το κράτος;

Πόσες φορές με ανακοινώσεις της ή και με κινητοποίηση των πολιτών είπε η δημοτική αρχή «φθάνει, ως εδώ!»;

Πόσες φορές οι ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών σας και οι ενδοπαραταξιακές σας αντιπαλότητες, που ταλανίζουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και την τοπική κοινωνία, δεν προκλήθηκαν από καθαρά προσωπικά, υστερόβουλα και ιδιοτελή κίνητρα;

Επειδή αγαπητοί συνάδελφοι, οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις αποδεικνύουν ότι ο δήμαρχος και οι εναλλασσόμενοι αντιδήμαρχοι καθώς και η πλειονότητα του δημοτικού συμβουλίου επιβιώνουν αποδεχόμενοι την κεντρική πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή, εμείς στην Ριζοσπαστική Ανατροπή θεωρούμε ότι όσοι αποδέχονται την πολιτική των μνημονίων και όσοι δεν αντιστέκονται σε αυτήν αποτελούν τελικά τμήμα του προβλήματος που μαστίζει την κοινωνία μας.

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Αρνούμαστε να εγκρίνουμε και να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2018 που καταθέσατε.

Advertisements

About Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοτική παράταξη
This entry was posted in Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης, Δημόσια Περιουσία, Κοινωνία, Πρόγραμμα Ριζοσπαστικής Ανατροπής and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s